De multe ori auzim în diverse contexte principiul de cauză și efect, însă de prea puține ori ne întrebăm cum acționează mai exact acesta asupra noastră sau ce anume implică, ori dacă ne întrebăm, ajungem la concluzii banale care ne duc în cele din urmă la principii mult mai simpliste, precum cel al hazardului. Este cazul să aplicăm principiul cauză și efect și în astrologie, sau aici este vorba despre ceva deja scris, despre un destin deja format și despre incapacitatea de a mai alege sau de a mai putea schimba ceva?
Când vorbim despre astrologie, vorbim adesea despre soarta și evenimentele care ne formează viața. Dar ce înseamnă acest lucru în termeni reali? Cum ne pot influența astrele destinul? Este o conexiune cosmică ce străbate universul și ne leagă de constelații într-un mod pe care încă îl descoperim.
Desigur, și în astrologie, acest principiu este perfect aplicabil; universul funcționează după legi proprii, însă fiecare parte, cât de mică este ea, își aduce aportul în modificarea vibrațiilor cosmosului, fie că vrem, fie că nu.
În cele din urmă, dacă ne gândim bine, și Biblia funcționează practic după același principiu, deci cauză și efect în viață, chiar dacă este explicat în cu totul alt fel, aducând în prim plan ideea de liber arbitru. Tot aici mai putem spune că suntem rezultatul alegerilor noastre; nimic din ceea ce facem nu rămâne fără urmări, fie ele imediate, fie ele mai întârziate, orice mișcare, atât fizică, cât și psihică sau sufletească, ne va aduce în viitor o anumită urmare.
Principiul de cauză și efect nu face astfel decât să ne arate cât de responsabili suntem pentru propriul nostru destin și că nu trebuie să dăm vina pe nimeni atunci când avem un anumit ghinion sau dacă ceva nu ne merge bine. Poate că de multe ori v-ați întrebat de ce nu reușiți să vă găsiți jobul ideal.
Dar v-ați gândit vreodată că faceți alegerile nepotrivite și în cele din urmă ajungeți la compromisuri pentru bani? Exact aici intervine principiul de cauză și efect în astrologie, chiar dacă cei mai mulți sunt tentați să spună că astrele predispun. Nu este deloc așa, deoarece în cele din urmă omul este cel care dispune, având decizia finală și puterea de a-și schimba destinul sau cel puțin de a și-l forma după bunul plac.
Atunci când vorbim de cauză și efect în astrologie, trebuie să ne gândim la faptul că noi avem o serie de opțiuni în față, chiar dacă să spunem că toate aparțin aceleiași categorii, fiecare are o mică față prin care se distinge de cealaltă, iar acest lucru înseamnă că ne vor duce și la rezultate diferite.
Vom aduce în discuție, tot în cuprinsul acestui articol, și legile universale care sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, fiind practic o serie de filosofii care au pus bazele astrologiei, logicii și filosofiei. Acestea mai sunt numite și Principii ale Adevărului, și ele sunt: Legea Metalismului, Legea Corespondenței, Legea Vibrației, Legea Polarității, Legea Ritmului, Legea Cauzei și a Efectului și Legea Genului.
Despre fiecare în parte vom vorbi desigur în cadrul a câte unui articol separat, rămânând să ne rezumăm asupra Legii cauzei și efectului, care dă și titlul acestui articol. Aceasta este cea de-a șasea lege universală și aduce în discuție faptul că nimic nu se întâmplă fără motiv, nu există hazard și orice acțiune duce la o alta acțiune, demarând astfel o activitate în lanț, care pornește dintr-o cauză ce trebuie cunoscută pentru a ne putea folosi de efect.
În ciuda faptului că folosim atât de des acest principiu de cauză și efect, foarte mulți oameni încă mai cred în întâmplare, gândindu-se că ceva are loc fără nicio noimă, că așa a fost să fie, fără să mai tragă anumite concluzii, fără să mai meargă în trecut și să vadă care a fost de fapt cauza unui anumit lucru, ce aduce efectul prezent. De pildă, oamenii sunt învățați în timpurile moderne că trebuie să te speli regulat pe dinți ca să nu faci cavități, însă la o anumită vârstă, oricât de mult ai respecta această regulă, tot vei avea probleme cu dinții.
Și ne întrebăm de ce sau de unde, ne gândim că așa a fost să fie, fără să mai căutăm poate cauze mult mai adânci, cum ar fi o alimentație deficitară în calciu, perioade de consum al alimentelor nocive pentru dinți, consum de alcool sau de diverse sucuri acidulate și, în fine, poate fi consum de tutun sau alte cauze.
Aducem în discuție, în prima fază, ghinionul, spunem că ‘asta e, ceva nu a mers bine’. Aceste lucruri sunt atât de banale încât tindem să le ignorăm, deși știm că sunt acolo, și nu ne dăm seama că mult mai ușor am rezolva sau am elimina un efect dacă ne-am da seama care a fost cauza lui.
Desigur, în astrologie, principiile sunt similare, având în vedere că astrele ne deschid calea către o anumită viață, însă nu ne și obligă să mergem în acea direcție și cu atât mai puțin nu ne încadrează numai într-un tablou predestinat. Exemplele ar fi mult mai multe, însă cel mai bine este să le explicăm pe cuprinsul câte unui articol atunci când va fi cazul, ca să putem înțelege și asuma toate faptele, și desigur, pentru a ne putea apropia mai mult de noi înșine.
Conexiunile pe care le avem cu universul sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. De la primele civilizații care au observat stelele și au dezvoltat primele forme de astrologie, până în prezent, căutăm să înțelegem legăturile noastre cu cosmosul și modul în care acesta ne influențează viața de zi cu zi.