Saturn, a sasea planeta de la soare

0
8
Saturn Sursa: arslan-a.blogspot.com

Galileo Galilei folosind un instrument slab ca si functionalitate a consemnat existenta planei Saturn, a sasea planeta de la soare,  printr-o anagrama pe care a publicat-o intr-o lucrare a sa: “SMAISMR MILME POETALEV MIBUNE NUGTT AVIRAS”. Insa nimeni nu a reusit sa rezolve anagrama, asa ca tot Galileo Galilei, la cererea imparatului Rudolf II, a oferit solutia: “Altissimum planetam tergeminum observavi” adica “Am observat ca planeta cea mai inalta este un tricorp”. Asadar Galileo Galilei a interpretat inelele pe care Saturn le prezinta de jur imprejurul sau ca trei astrii. Ideea sa a continuat sa existe pana in 1657, cand Christiaan Huygens, construind un instrument relativ puternic, a pus Saturn pe harta astronomica ca a sasea planeta de la soare, descriindu-l cu un inel diafan de jur imprejurul sau. Insa abia dupa 1895, din aproape in aproape Saturn si-a conturat adevarata forma. Saturn, a sasea planeta de la Soare, isi are denumirea dupa zeul roman Saturnus, analogul lui Kronos (in mitologia greaca). Simbolistica planetei fiind ispirata de coasa zeului grec. In sistemul nostru solar, Saturn reprezinta a sasea planeta de la Soare, fiind clasificat ca planeta exterioara sau gigant gazos.

Saturn Sursa: arslan-a.blogspot.com
Saturn
Sursa: arslan-a.blogspot.com

Dimensiunile sale sunt mai mici decat cele ale planetei Jupiter, fapt care face ca Saturn sa fie a doua planeta ca dimensiune in sistemul nostru solar. Datorta compozitiei sale asemanatoare planetei Jupiter, Saturn este in permanenta comparat cu acesta, purtand chiar denumirea de corp jovian, ceea ce inseamna planeta asemanatoare cu Jupiter. Forma planetei se datoreaza  atat densitatii mici (Saturn este singura planeta din sistemul nostru solar care are densitatea inferioara densitatii apei) cat si starii fluide. Asadar a sasea planeta de la soare este un sferoid aplatizat la poli si bombat la ecuator. Viteza sa de rotatie este mare, aidoma planetelor din categoria sa, ea fiind de 10 ore si 14 minute la ecuator, respectiv 10 ore si 39 de minute la poli. A sasea planeta de la soare este inconjurata de un sistem de inele, care au in compozitia lor particule de gheata si mici deseuri de praf si roca.

Particulele au dimensiuni ce variaza de la microni la metri. Inelele lui Saturn au fost explorate de sonda Cassini, care a oferit detalii incredibile despre compozitia lor. Desi par a fi formatiuni tinere, s-a constatat ca particulele ce intra in constitutia lor ar putea fi mai vechi decat sistemul solar. In momentul de fata se considera ca inelele lui Saturn au o vechime de 100 milioane de ani si au fost generate de o cometa uriasa sau o luna ce a patruns in atmosfera planetei. Saturn are 61 de sateliti printre care mentionam: Mimas, Enceladus, Tethys, Dione, Rhea, Titan si Iapetus. Cel mai mare satelit al sau poarta numele de Titan.

Titan este al doilea satelit ca marime din sistemul nostru solar, fiind surclasat de Ganimede, satelitul lui Jupiter. Ca si compozitie Saturn are un miez intern de piatra si gheata (asemanator Pamantului, insa mai dens), inconjurat de hidrogen metalic dispus intr-un strat gros, urmat de un strat de hidrogen lichid si heliu. Stratul exterior situat la 1000 km distanta este constituit din atmosfera gazoasa. Chiar daca miezul sau este alcatuit din piatra si gheata, el este fierbinte, atingand temperaturi de 11.700 grade Celsius, radiind o energie de 2.5 ori mai mare decat cea pe care o primeste de la soare. De ce este miezul lui Saturn cald nu se stie inca foarte bine, insa se presupune ca picaturile de heliu din interiorul planetei sunt  responsabile, ele generand caldura prin frecare in timp ce cad prin hidrogenul mai usor.

Atmosfera de pe Saturn, desi este blanda nu este compatibila cu viata. Vanturile de aici atingand valori de 1800 km/h, depasindu-le chiar si pe cele de pe Jupiter. S-a constatat o ciclicitate a evenimentelor atmosferice. In ciuda atmosferei calme, la fiecare 30 de ani, pe Saturn se observa furtuni puternice, descrise deHubble Space Telescope in 1990 ca puncte albe constituite de nori enormi. Urmand ciclicitatea din aproape in aproape urmatoarea furtuna de pe Saturn ar trebui sa se inregistreze in anul 2020. Campul sau magnetic este intermediar, avand o valoare intre magnetismul Pamantului si campul puternic de pe Jupiter. Un alt fenomen unic in sistemul nostru solar prezent pe Saturn este reprezentat de vortexurile polare cu temperatura destul de ridicata, acestea fiind observate de astronomi cu ajutorul imaginilor in infrarosu.

Ca si straturi atmosferice s-au observat: primul strat de 10 km cu o temperatura de -23 grade Celsius format din particule de apa si gheata, al doilea strat de 50 km cu o temperatura de -93 grade Celsius este format din hidrosulfit de amoniu, al treilea strat de 8 km cu o temperatura de -153 grade Celsius este format din nori de amoniac, ultimul strat ce se extinde pe o distanta intre 200 si 270 km este format din hidrogen si heliu. Cele mai recente imagini trimise de sonda Cassini cu a sasea planeta de la soare, arata o lumina de un albastru deschis situata in emisfera nordica. Aceasta imagine nu poate fi vizualizata de pe Pamant, pentru ca inelele planetei, ne blocheaza imaginea. Se considera ca aceasta lumina este datorata distributiei razelor solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here