Aspecte și orburi

0
215
Aspecte si orburi

Două dintre elementele de bază ale astrologiei sunt așa-numitele aspecte și orburi, ambele fiind foarte importante pentru interpretarea corectă a unei astrograme. Din punctul de vedere al astrologiei, aspectele reprezintă unghiul pe care două puncte ale unei astrograme îl formează, iar pentru interpretarea corectă a astrogramei, aspectele interplanetare sunt de o mare importanță, adică unghiurile pe care două planete le formează pe cercul zodiacal.

Din punct de vedere geometric, aspectul reprezintă unghiul care are vârful în centrul cercului zodiacal și laturile trec prin punctele corespunzătoare celor două planete. Este cunoscut faptul că planetele sau, mai bine spus, poziția acestora în astrogramă îi ajută pe astrologi să interpreteze corect evoluția unui individ sau a unui grup în funcție de evenimentele care vor avea loc la nivel astral. De cele mai multe ori, unghiul mai mic de 180 de grade este cel care se ia în considerare, iar cele care depășesc 180 de grade nu mai sunt luate în calcul.

Aspectele sunt elemente foarte importante deoarece ajută la o mai bună înțelegere a modului în care planetele influențează anumite evenimente și dezvoltarea unui individ din numeroase puncte de vedere. Încă din timpurile medievale ale astrologiei, aspectele au avut un rol bine definit, acestea fiind catalogate în funcție de două criterii: pozitiv sau negativ. În acest fel se considera că unele planete aveau un efect favorabil asupra unui anumit individ, pe când altele erau considerate nefavorabile.

Citește și:  Horoscop anul 2013 Anul Șarpelui de apă - zodia Berbec

Cele mai importante aspecte mai poartă și numele de „aspecte ptolemeice” având în vedere faptul că au fost concepute de către Ptolemeu în secolul I. Aceste aspecte sunt: Conjuncția (0 grade), Sextilul (60 de grade), Cuadratura sau Pătratul (90 de grade), Trigonul (120 de grade) și Opoziția (180 de grade).

Pe de altă parte, orbul este o parte a aspectului sau, mai bine spus, o caracteristică a acestuia. În privința aspectelor există o așa-numită toleranță, adică se poate spune despre două planete că se află în trigon, acceptându-se un număr de grade în plus sau în minus.

Acest număr de grade reprezintă, de fapt, orbul sau marginea de eroare a unghiului format de poziția a doua planete pe astrogramă și unghiul exact. Astrologii sunt de părere că un orb nu trebuie să depășească 8 grade, însă orburile mai mari sunt utilizate în cadrul planetelor cu o mare influență în astrogramă, cum ar fi Soarele și Luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.