Aspecte si orburi

0
210
Aspecte si orburi

Doua dintre elementele de baza ale astrologiei sunt asa-numitele aspecte si orburi, ambele fiind foarte importante pentru interpretarea corecta a unei astrograme. Din punctul de vedere al astrologiei, aspectele reprezinta unghiul pe care doua puncte ale unei astrograme il formeaza, iar pentru intepretarea corecta a astrogramei de o mare importanta sunt aspectele interplanetare, adica unghiurile pe care doua planete le formeza pe cercul zodiacal.0

Din punct de vedere geometric, aspectul reprezinta unghiul care are varful in centrul cercului zodiacal si laturile trec prin punctele corespunzatoare celor doua planete. Este cunoscut faptul ca planetele sau mai bine spus pozitia acestora in astrograma ii ajuta pe astrologi sa interpreteze corect evolutia unui individ sau a unui grup in functie de evenimentele care vor avea loc la nivel astral. De cele mai multe ori, unghiul mai mic de 180 de grade este cel care se ia in considerare, iar cele care depasesc 180 de grade nu mai sunt luate in calcul.

Aspectele sunt elemente foarte importante deoarece ajuta la o mai buna intelegere a modului in care planetele influenteaza anumite evenimente si dezvoltarea unui individ din numeroase puncte de vedere. Inca din timpurile medievale ale astrologiei aspectele au avut un rol bine definit, acestea fiind catalogate in functie de doua criteri: pozitiv sau negativ. In acest fel se considera ca unele planete aveau un efect favorabil asupra unui anumit individ, pe cand altele erau considerate nefavorabile.

Citește și:  Anii si semnele zodiacului chinezesc

Cele mai importante aspecte mai poarta si numele de “aspecte ptolemeice” avand in vedere faptul ca au fost concepute de catre Ptolemeu in secolul I. Aceste aspecte sunt: Conjunctia (0 grade), Sextilul (60 grade), Cuadratura sau Patratul (90 grade), Trigonul (120 grade) si Opozitia (180 grade).

Pe de alta parte, orbul este o parte a aspectului sau, mai bine spus, o caracteristica a acestuia. In privinta aspectelor exista o asa-numita toleranta, adica se poate spune despre doua planete ca se afla in trigon acceptandu-se un numar de grade in plus sau in minus. Acest numar de grade reprezinta, de fapt, orbul sau marja de eroare a unghiului format de catre pozitia a doua planete pe astrograma si unghiul exact. Astrologii sunt de parere ca un orb nu trebuie sa depaseasca 8 grade, insa orburile mai mari sunt utilizate in cadrul planetelor cu o mare influenta in astrograma cum ar fi Soarele si Luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.