Astrologia chineză – principiile Yin și Yang și Feng-Shui

0
283
Astrologia chineza - principiile Yin si Yang si Feng-Shui

Deși este explicată altfel față de celelalte astrologii, astrologia chineză cunoaște cam aceleași sensuri, ea apărând cu aproximativ 5.000 de ani în urmă. Conform credințelor lor, omul este parte integrală din Cosmos și fiecare are locul său bine stabilit în întregul Univers, astfel viața individului este permanent influențată de astre. Filosoful Confucius era de părere că „Cel care nu se cunoaște pe sine, nu-și va împlini niciodată destinul”.

În astrologia chineză se ținea seama însă de 110 astre, printre care cele 10 foarte importante: Mercur, Venus, Saturn, Jupiter, Marte, Saturn, Uranus, Pluto, Soarele și Luna. Restul de 100 de constelații și de stele erau și sunt, și în prezent, desemnate prin intermediul anumitor numere, printre care și punctele de acupunctură, calculele fiind foarte bine stabilite, cu milenii în urmă, însă o dată pentru toți.

Astrologia chineză vine în plus cu principiul Yin și Yang, acesta fiind un principiu fundamental, care stă la baza alcătuirii universului, fiind înțeles ca plusul și minusul, masculinul și femininul, parul și imparul, binele și răul, etc, o perfectă complementaritate, fără de care nu ar mai exista echilibru, iar acestora li se adaugă cele cinci elemente care influențează atracția dintre opuși, dar care totodată sunt generate din cadrul acestei contopiri: pământul, aerul, apa, metalul și focul.

Aceasta își fixa ritmul pe un ciclu de 12, așa cum era socotit timpul, 12 luni ale unui an civil, 12 ore ale unei zile și 120 de minute ale unei ore, și 12 ani ai întregului zodiac, care era corespondentul unei rotații ce aparținea lui Jupiter în jurul Soarelui.

Astrologia chineza

Toate acestea erau reprezentate de câte un animal, dintre cele venite să-l salute pe Buddha în momentul în care acesta s-a decis să părăsească lumea: bou, pisică, taur, șobolan, tigru, dragon, șarpe, cal, cocos, maimuță, câine și porc. Acestora li se mai adăugau și cele cinci elemente principale care în final dădeau o infinitate de nuanțe.

Citește și:  Parfum pentru zodia Pești

În prezent, deși încă mai există principiul Yin și Yang, în astrologia chineză, practicanții mai sunt atrași și de o altă disciplină, aceasta numindu-se Feng Shui, conform căreia trebuie să se respecte anumite ordini, apă și vânt, care trebuie să împlinească un anumit echilibru, fiind de părere că se pot hrăni cu anumite energii ce îi favorizau, captate din Univers, menite să îi apere de boli și de orice necazuri.

În concepțiile chineze, astrologia este de foarte mare folos și în cadrul medicinei tradiționale, dintre care cele mai uzitate sunt masajele, acupunctura, diversele tratamente, fiecare centrand energiile cosmice, care în cele din urmă sunt guvernatoarele omului și ale planetelor dintotdeauna.

Astrologia chineză este nu numai un sistem complex de interpretare a destinului, ci și o filosofie profundă care guvernează multe aspecte ale culturii chineze. Yin și Yang, cele două forțe opuse și complementare, sunt pilonii centrali ai acestei filosofii. Ei reprezintă dualitatea fundamentală a naturii și sunt prezenți în toate aspectele vieții.

Feng Shui, pe de altă parte, este arta de a aranja spațiul într-un mod care promovează armonie și echilibru, ținând cont de fluxurile de energie ale Yin și Yang. Este fascinant cum aceste principii antice continuă să influențeze viața cotidiană și deciziile oamenilor chiar și în lumea modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.