Astrologia la indieni

0
388
Astrologia la indieni Sursa: rsnarayan.blogspot.com

Astrologia la indieni este de parere ca aceasta influenteaza destinele oamenilor chiar in toate clipele vietii, ea fiind initiata in momentul in care un om se naste, durand pana la moartea sa. Este inteleasa ca destin, drept karma, in nici un caz ca simple preziceri. Indienii chiar obisnuiau sa spuna ca „Universul imi apartine, asa cum apartin eu Universului”, aici creandu-se o relatie de interdependenta, de complementaritate si unificare totodata. Chiar in astrologia la indieni se obisnuia sa se aleaga o zi anume, in care toti oamenii trebuiau sa se scalde, sa se purifice in apele sfinte ale Sangamului, in locul in care acesta se intalnea cu Gangele, loc in care fiecare indian in parte „se simtea ca un praf de stele”, in plina armonie cu universul.

Indienii dau astfel un inteles aparte astrologiei, prin care aceasta capata forma intelegerii dintre om si Univers, o intelegere care se creeaza prin intermediul planetelor si al timpului, completandu-se cu mijloacele de cunoastere a trecutului, a prezentului cat si a viitorului. Din paginile cartii „Videle” (textele celor care au fondat hinduismul), ce trateaza reale probleme de astrologie, putem afla ca indienii erau de parere ca Luna este stapana timpului, numita Chandra, raportand continuu la ea calendarul si datele ritualice, iar Soarele, numit Surya, este considerat regele planetelor si cel care ofera energia absolut vitala si inteligenta umana.

Cum functioneaza astrologia la indieni

In astrologia la indieni, astrele Luna, Soarele, Marte, Mercur, Venus, Jupiter si Saturn, carora li se mai adauga inca doua noduri lunare, se spunea ca acestea formeaza impreuna cele noua Navagrahas, fiecare avand in parte cate o divinitate tutelara. Pozitia acestora la nasterea fiecarui om in parte il plaseaza pe individ in raport cu vietile pe care le-a trait anterior, ii fixeaza principalele linii ale destinului si au o influenta directa asupra reincarnarilor din viitor.

Conceptiile indiene sunt de parere ca corpul uman reprezinta corespondente cu astrele in toate punctele sale, motiv pentru care miscarea acestora influenteaza dispozitia sau destinul individului, spiritul in esenta. Astfel, in momentul in care citeau in astre, posibilele efecte ale faptelor ce nu erau inca implinite, astrologii ofereau fiecarui individ sansa de a schimba ceva si de a interveni in destinul sau, de a schimba mersul lucrurilor.

Tocmai din acest motiv astrologia la indieni implica mereu consultul astrilor si le dadeau ofrande, nu lor, cat stapanilor astrelor. Acestea erau oferite in cadrul ritualurilor, care aveau ca punct principal indepartarea karmei negative, iar ofrandele erau oferite celor noua planete principale, cat si divinitatilor lor, iar ceremonialul se desfasura in prezenta unui brahman ori a unui sadhu, care dadea dovada de detasare totala. Darurile erau oferite exact in ziua in care era consacrata o anumita divinitate planetara si trebuia sa corespunda culorii si celorlalte caracteristici comune astrului in cauza.

Citește și:  Soarele in relatie cu Jupiter

Astrologia la indieni mai este numita si astrologie vedica iar in limba sanscrita poarte denumirea de Jyotish, care in traducere libera inseamna stiinta luminii. Asa cum am precizat si la inceput, aceasta a aparut pe teritoriul Indiei inca din timpuri stravechi, inainte de era crestina si nu a fost construita prin acumularea de experiente, se spune ca ea a fost primita prin intermediul revelatiei divine, de catre Parasara, cel care este considerat unul dintre cei mai importanti optsprezece intelepti vedici din vechile timpuri.

Pentru o aprofundare mai stabila a datelor despre astrologia la indieni, vom incerca sa explicam cat mai bine principiul karmei, pe care aceasta se bazeaza. Mai exact aceasta inseamna ca actiunile pe care oamenii aleg sa le faca in timpul vietii prezente, circumstantele in care se afla, cat si puterea lor de intelegere pe care o pot avea in acelasi timp, se bazeaza pe nimic altceva decat faptele din vietile anterioare, prin urmare astrologia vedica implica o natura predictiva.

Asta inseamna mai exact ca ea poate indica majoritatea momentelor care pot aparea in viata prezenta, vazute ca si roadele Karmei adunate in vietile anterioare, indiferent ca este pozitiva sau negativa. Daca ar trebui sa facem o paralela, cu siguranta ne-am putea referi la principiul cauza si efect, foarte usor descifrabil, lejer aplicabil in viata de zi cu zi, indiferent de cultura si de popor. Totodata astrologia la indieni pune accentul si pe evolutia spirituala si astfel indica toate modalitatile prin intermediul careia aceasta poate fi imbunatatita, dand calitate vietii actuale si reusind in cele din urma sa dea nastere unor actiuni benefice si sa cultive o serie de ganduri inaltatoare.

Asa cum am precizat si la inceput, astrologia vedica se bazeaza foarte mult pe planete si pe toate casele astrologice, planetele fiind cele care dau indicatii despre felul in care au fost „construite” vietile anterioare si despre felul in care in viata prezenta ar trebui sa traiasca oamenii ca sa poata duce o existenta cat mai inaltatoare. Cat despre casele astrologice, acestea sunt cele care arata domeniile exacte in care toate aceste actiuni se manifesta, implicand natura si situatia planetei care este principalul punct de influenta, aceasta aratand si cat de puternic se vor manifesta acele arii de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.