E greu să nu te gândești cum și-a câștigat astrologia popularitatea în condițiile în care nu se bazează pe nicio afirmație științifică sau caz concret și detaliat în care a funcționat.
Când ne gândim la astrologie astăzi, ne imaginăm adesea horoscoape și diagrame natale complexe. Cu toate acestea, originea sa este mult mai profundă, având rădăcini în civilizațiile antice precum Mesopotamia, Egipt și Grecia. Aceste culturi au folosit astrologia nu doar pentru previziuni, ci și ca un instrument de înțelegere a lumii înconjurătoare și a locului umanității în ea.
De-a lungul secolelor, această artă divinatorie a evoluat, adaptându-se la schimbările culturale și tehnologice. În era modernă, cu ajutorul internetului și al mediilor sociale, astrologia a atins noi vârfuri de popularitate, devenind accesibilă și relevanta pentru toți.
Practicată cam de când strămoșii noștri au început să se uite mai atent la stele, această activitate era una dintre multele moduri ale acestora de a încerca să prevadă viitorul. De la organele animalelor sacrificate și până la zborul păsărilor, orice putea fi un semn. Atunci cum se face că astrologia încă mai este crezută în ziua de azi, creând o industrie de milioane de dolari? Teama de necunoscut.
Pentru a înțelege cum și-a câștigat astrologia popularitatea trebuie să avem în vedere temerile naturale ale oamenilor. Există o divinitate, este totul parte a destinului sau doar o întâmplare? Tot ce ni se întâmplă ne copleșește, iar uneori nu are niciun sens. Simțindu-ne lipsiți de semnificație într-un univers infinit, ne căutăm o bază solidă în știință, artă, familie sau… în stele.
Astrologia are darul de a liniști
Totul se întâmplă cu un motiv, oamenii sunt predestinați să se întâlnească și să se înțeleagă sau nu, personalitățile ne sunt definite încă din momentul nașterii. Astfel, astrologia are capacitatea de a liniști și face ordine în lumea haotică de acum, chiar dacă nu își poate dovedi afirmațiile; de fapt, cei care au nevoie de ea nici nu o pun mereu la îndoială câtă vreme le răspunde întrebărilor de bază.
Aruncarea vinii în altă parte
Este foarte greu de multe ori să ne recunoaștem vina pentru o relație defectuoasă, o decizie financiară greșită sau înrăutățirea stării de sănătate strict din cauza acțiunilor proprii. Ca urmare, îmblânzirea acestui sentiment poate explica cum și-a câștigat astrologia popularitatea de astăzi.
Dacă totul era scris în stele, atunci responsabilitatea scade, iar totul este în mâna destinului. Dacă predicțiile spun că urmează o perioadă extraordinară în carieră, tot ce trebuie făcut este să se aștepte stelele să acționeze. Dacă nu a mers, este de vină influența nefastă a altui corp ceresc. Însă, scăderea responsabilității duce și la scăderea nivelului de putere de decizie, putând afecta în mod nefericit viața cuiva.
Astrologia chiar se potrivește oricui! Însă asta nu se întâmplă pentru că ar putea să ne citească personalitatea și să ne ducă pe calea cea bună în viață. De fapt, predicțiile pe care le vedem în ziare, programe TV, dar și în cadrul sesiunilor private cu astrologii sunt generalizate până la extrem. În primele două cazuri sunt atât de vagi, încât trei sferturi din oameni se vor regăsi perfect în ele. Cu un exemplu putem înțelege cum și-a câștigat astrologia popularitatea.
Să luăm horoscopul zodiei Leu dintr-o zi oarecare: “Șansa este de partea dumneavoastră și aveți succes în tot ce faceți. Este o zi favorabilă afacerilor și investițiilor pentru cămin. Pe plan sentimental, nici o problemă. Vă sfătuim, totuși, să nu neglijați problemele partenerului de viață și ale celorlalți membri ai familiei.”
Să zicem că azi o persoană Leu primește o laudă de la șef. Clar, e vorba de succes! Mai târziu decide să cumpere o lampă pentru a scăpa de gura surorii mai mici, ajunge acasă la partenerul de viață, stau la cină și se culcă. Potrivire perfectă, deși o astfel de zi se poate să fi avut încă de 10.000 de ori, dar puțin diferită.
Toți se vor regăsi în predicții și chiar le vor crede reale, deși asemenea mici întâmplări se pot regăsi în fiecare zi. O altă tactică inteligentă este inserarea unor sfaturi banale (nu neglijați problemele partenerului de viață), care, deși utile, nu au nicio legătură cu prezicerea zilei cuiva.
Astrologii particulari, care oferă ședințe destul de scumpe de altfel, își “citesc” clientul și în funcție de reacții continuă pe o linie sau alta cu prezicerile sau caracterizarea, iar dacă greșește prea des, ajunge la afirmații de genul: “vă pasionează tehnica și aparatele nou apărute” în cazul unei persoane tinere, caracterizând-o perfect. Mai ales dacă o vede verificându-și telefonul înainte de ședință, știe sigur că are un atu de folosit, fără vreo legătură cu planetele însă.
Așa devine însă mult mai clar cum și-a câștigat astrologia popularitatea. Astrologia e amuzantă. Ne destinde cu posibilitățile ei, cu afirmațiile jucăușe, chiar dacă nu credem cu adevărat. Mare parte din astrologi sunt extrem de carismatici, fascinând prin prezența lor. Sunt oameni ai divertismentului, psihologi foarte buni și observatori fini.
Distrag, oferă generalități și mângâie orgoliul oamenilor, menționând maximum două caracteristici negative, deși acelea pot fi la rândul lor interpretate altfel. Unii oameni chiar aleg să meargă la un astrolog doar pentru a auzi ceva frumos, un compliment, în timp ce alții îi cheamă la petreceri ca mod de distracție deosebită.
Confort psihic
Și astfel ajungem la alt motiv pentru care poate arăta cum și-a câștigat astrologia popularitatea. Astfel, mulți oameni simt că pierd controlul asupra vieții, sunt speriați de moarte, boli și accidente. Cineva care le spune că va fi bine și că urmează un an îmbelșugat și plin de fericire conjugală poate fi exact ceea ce caută să audă.
Alții își tratează astrologii ca pe niște psihologi
Vorbesc despre viața lor, probleme și temeri, ceea ce nu ar fi un lucru rău, mai ales că de multe ori astrologii dau și sfaturi relativ utile. Însă nu trebuie uitat! Acești oameni nu au pregătire în domeniu, așa că puși față în față cu o depresie sau tulburare afectivă ar trebui să îi trimită pe clienți la cineva specializat. Din păcate însă, nu toți fac asta, așa că e datoria fiecăruia să discerne ce anume îl/o ajută și ce nu.