Zodiac tropic și zodiac sideral

0
468
Zodiac tropic si zodiac sideral

Zodiacul tropical și zodiacul sideral reprezintă două zodii total diferite care stau la baza astrologiei. Deși există diferențe importante între zodiacul tropical și cel sideral, foarte multe persoane le confundă. Dezbaterea pe această temă datează încă din vremuri îndepărtate, însă în ultimii aproximativ 50 de ani, cele mai importante cărți de astrologie au încercat să contureze cât mai clar diferențele dintre aceste două zodii. Tropic și sideral reprezintă doi termeni folosiți în astrologie pentru a oferi două definiții pentru anul astrologic.

De-a lungul istoriei, astrologia a fost influențată de observațiile și cunoștințele astronomice. Tocmai de aceea, avem două sisteme zodiacale – tropic și sideral. Fiecare oferă o perspectivă diferită asupra poziționării corpurilor cerești și, prin urmare, asupra interpretării horoscopului unei persoane. Deși ambele sunt corecte în propriul lor context, ele pot oferi rezultate ușor diferite în funcție de metodologia utilizată.

De asemenea, acești doi termeni sunt folosiți pentru denumirea coordonatelor ecliptice. Ambele împart ecliptica într-un șir de semne zodiacale a căror denumire este inspirată de constelații, de unde provine și confuzia, deoarece multe persoane nu cunosc sau ignoră faptul că sistemul sideral definește numărul astrelor, fiind bazat pe poziția fixă a astrelor, zodiacul sideral fiind considerat un zodiac al constelațiilor.

Pe de altă parte, sistemul tropic nu este unul fix și reprezintă, de fapt, sistemul zodiilor astrologice în sine, fiind bazat pe punctul vernal (punct de intersecție al ecuatorului ceresc cu ecliptica). Având în vedere aceste caracteristici, cele două sisteme, tropic și sideral, nu rămân fixe deci nu pot fi confundate.

Este adevărat că, după cum am menționat și anterior, numele semnelor zodiacale și cel al constelațiilor sunt identice și tocmai din acest motiv se creează această confuzie între zodiacul tropical și cel sideral. Însă, constelațiile au o poziție fixă în funcție de poziția astrelor care le alcătuiesc, iar zodiile au în comun cu aceste constelații doar numele și ordinea.

Citește și:  Trăsăturile fizice ale zodiei Balanță

Astfel, zodiacul constelațiilor poartă numele de zodiac sideral, pe când zodiacul astrologic, al zodiilor propriu-zise, poartă numele de zodiac tropical. Încă de la începutul secolului XX astrologii au acordat o mai mare importanță celor două tipuri de zodii, încercând să stabilească toate diferențele dintre acestea.

Zodiac tropic si zodiac sidera

Unul dintre cei mai importanți astrologi ai tuturor timpurilor, Cyril Fagan, este de părere că zodiacul sideral își are originile în jurul anului 786 î.Hr, luând în considerare faptul că Echinocțiul de primăvară a avut loc undeva la mijlocul constelației Berbec. Cei mai mulți dintre astrologii care au studiat zodiacul sideral au împărțit ecliptica în 12 constelații zodiacale.

În același timp, acest sistem corespunde într-o oarecare măsură zodiacului tropical, celor 12 zodii care corespund unor perioade egale de timp în care Soarele le parcurge de la un echinocțiu de primăvară la altul.

Așadar, legătura dintre zodiacul tropical și cel sideral nu este una fizică, ci mai degrabă vibrațională, chiar dacă la un interval de aproximativ 26 000 de ani cele două cercuri se suprapun. Cum este acest lucru posibil? Punctul vernal, adică punctul în care se află Soarele în zodiacul sideral în momentul echinocțiului de primăvară, străbate toate constelațiile într-un decurs de aproximativ 26 000 de ani.

Deoarece oferă o interpretare mult mai plauzibilă și mai ușor de realizat, cei mai mulți astrologi pun accentul pe zodiacul tropical, având în vedere că acesta se raportează la evenimentele care se petrec la nivel terestru, mai exact la ciclicitatea anotimpurilor, punctele de referință fiind echinocțiile și solstițiile. Pe scurt, astrologii sunt de părere că zodiacul tropical este reprezentarea la nivel terestru a zodiacului sideral.

Deși cele două zodii sunt asemănătoare și în același timp diferite, este indicat ca astrologii care doresc să ofere o interpretare corectă a evenimentelor astrale și a influenței acestora la nivel teluric să studieze amănunțit ambele sisteme zodiacale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.