Ce spun astronomii despre astrologie și relevanța ei

0
129
Ce spun astronomii despre astrologie și relevanța ei

Astrologia pretinde că poate face mai mult decât multe dintre științele convenționale. Astfel, ar fi capabilă să folosească influența planetelor din ziua nașterii unei persoane pentru a-i crea un profil psihologic, a-i diagnostica starea de sănătate, viitoarele relații și activități profesionale. Ce ne-am dori mai mult? Astrologia chiar pare să dețină cheia pentru toate problemele și incertitudinile noastre.

Însă putem lăsa entuziasmul la o parte. Mai există o categorie de oameni care stau cu „ochii în stele”. Aceștia sunt astronomii, care de la Copernic încolo încearcă să găsească o explicație științifică și rațională pentru interacțiunile dintre corpurile cerești, având de-a face des și cu perspectiva astrologică. Să vedem deci ce spun astronomii despre astrologie și cine are dreptate. Astronomii au ridicat câteva întrebări foarte importante legate de astrologie, pe care urmează să le tratăm din ambele puncte de vedere puțin mai încolo.

Ce spun astronomii despre astrologie si relevanta ei

Fiind o știință dinamică, astronomia se întâlnește mereu cu noi concepte și descoperiri, în timp ce astrologia rămâne destul de fixată asupra a câtorva corpuri care ne înconjoară, fără să țină seama de unele erori clare. Multă vreme cele două activități au existat astfel în paralel, ignorându-se reciproc, până prin anii ’70 când s-a văzut o explozie a tratatelor mai mult sau mai puțin științifice din partea ambelor tabere.

Ce spun astronomii despre astrologie ar trebui totuși să ridice măcar câteva semne de întrebare înainte de a ne conduce viața după afirmațiile așa-zisilor specialiști. Să trecem deci la întrebări: Recent s-a descoperit că din cauza unei erori cauzate de atracția lunii, undeva în zodiac s-a “pierdut” o lună.

Mai este el valabil?

Conform unor cercetări recente, de-a lungul trecerii anilor s-a calculat greșit zodia fiecărei persoane, așa că ar trebui toți să ne situăm cu un semn zodiacal mai devreme decât cel calculat inițial. Racii ar deveni gemeni, iar taurii berbeci conform studiilor făcute de cei de la Societatea Planetariului din Minnesota.

Această descoperire nu ar fi unică în istorie, zodia balanță fiind introdusă abia în vremea romanilor, în timp ce o altă constelație, a șarpelui, a fost exclusă. Ca urmare, ce spun astronomii despre astrologie este că se bazează pe informații false, bazate pe erori antice și ca urmare nu ar trebui luat în serios.

Astrologii au cam dat din colț în colț, spunând că nimic nu a fost afectat de descoperire și că totul rămâne în picioare. Chiar există galaxiile invocate de astrologi? În mod clar, cine se duce la un observator astronomic poate să observe cu puțin ajutor toate galaxiile invocate de astrologi. Însă dacă ieșim din câmpul de influență al Pământului și ne uităm să zicem de pe o cometă care se “plimbă” prin galaxia noastră, nu mai vedem aceste construcții.

De fapt și de drept, constelațiile au fost create de imaginația omului pentru a-și face universul mai apropiat și mai puțin străin de imaginile obișnuite din jurul său. Însă aceste stele care în imaginația noastră formează imagini precum ale gemenilor sau scorpionului sunt situate la milioane de ani lumină una de alta.

Citește și:  Zodia Pești

Privind din alt colț de galaxie probabil putem vedea alte imagini. Ca urmare, ce spun astronomii despre astrologie este că se bazează pe o concepție în care Pământul este centrul universului; aceasta era valabilă pe vremea lui Ptolemeu, însă acum este învechită și falsă, ca urmare nepotrivită pentru a fi considerată centrul unei științe.

Unii astrologi consideră că vedem aceste imagini mulțumită unei forțe superioare, care vrea să le vedem acolo. Așa să fie oare? Galaxiile și găurile negre de ce nu ne influențează? Mulți astronomi se întreabă pe bună dreptate de ce corpuri uriașe și foarte puternice nu sunt luate în considerare de astrologi.

Poate pentru că nu erau descoperite la momentul creării acestei pseudo-științe; însă ele și-ar fi putut exercita controlul asupra vieții noastre fără ca nimeni să știe, făcând predicțiile de până acum incorecte. Astrologii răspund scurt prin faptul că încearcă să le înglobeze și pe acestea, dar mai târziu.

Când s-au creat primele grile astrologice, ultimele trei planete nu fuseseră descoperite. Sunt ele greșite? Ce spun astronomii despre astrologie în acest caz este că odată cu noile descoperiri, toate bazele astrologiei se clatină, luând în considerație afirmații false și apoi schimbându-și perspectivele pe parcurs.

Astrologii răspund prin faptul că nu improvizează, ci doar “îmbogățesc” ceea ce știau deja. Ce anume este această forță a planetelor? Astronomii au ajuns să facă tot felul de teste pentru a vedea dacă planetele irradiă vreun fel de energie către Pământ, energie ce ar putea să ne modifice comportamentul. Răspunsul a fost: nicio energie.

Astronomie

Nedetectabilă în vreun fel cunoscut de om, ea se pare că nu depinde în niciun fel de distanță, făcându-ne să ne întrebăm ce energie este aceasta care nu respectă niciun tipar cunoscut de știință.

Unii dintre astrologi au încercat să explice fenomenul prin termeni pompoși precum entanglementul cuantic, pe care aparent nu l-au înțeles, făcându-și explicațiile și mai vagi. În final, ce spun astronomii despre astrologie este că nu trebuie lăsată să ne conducă viața, tocmai pentru că are baze atât de subrede. O discuție amuzantă cu un astrolog nu strică nimănui, este un fel de destindere.

Însă unii mizează pe aceste sfaturi pentru a renunța la serviciu sau a accepta o cerere în căsătorie, decizii prea importante pentru a le lăsa în seamă unei pseudo-științe.

Cum unul din patru oameni recunoaște că astrologia este credibilă mai mult sau mai puțin, se pot întâmpla și evenimente nefericite. Astfel, în Japonia, numărul nașterilor a scăzut cu 25% în 1966 pentru că astrologii considerau acel an prost pentru căsătorii. Parcă merită gândit de mai multe ori, nu e așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.