Astrologia in Evul Mediu

0
515
Astrologia in Evul Mediu

Astrologia (gr. astron=stea, logos=stiinta) este fara indoiala una dintre cele mai vechi stiinte si, dupa insusi numele spune, inglobeaza mai multe credinte, traditii si cunostinte referitoare la raporturile dintre pozitia corpurilor ceresti si modul in care acestea isi pun amprenta asupra vietii oamenilor. Astrologia a evoluat de-a lungul timpului, iar in randurile care urmeaza va vom oferi informatii referitoare la modul in care a fost perceputa astrologia in Evul Mediu.

Legatura dintre corpurile ceresti si evenimentele care au avut loc pe Terra a influentat de-a lungul timpului intr-o foarte mare masura intreaga istorie a umanitatii din numeroase puncte de vedere. Inceputurile astrologiei, care in sens larg a fost definita drept “intelegerea astrelor”, isi au radacinile in jurul mileniului III i.Hr. Astrologia a luat nastere in momentul in care oamenii au inceput sa observe schimbarile care aveau loc in natura (cum ar fi ciclicitatea anotimpurilor) si legatura dintre acestea si pozitia corpurilor ceresti. Astrologia a fost cea care a dus la nasterea astronomiei.

Astrologia in Evul Mediu1

 

Treptat, astrologia a devenit o parte importanta in viata tuturor civilizatiilor. Se presupune ca babilonienii au fost cei care au pus pentru prima data la punct un intreg sistem astrologic, in jurul mileniului II i.Hr. In timp, astrologia si informatiile referitoare la aceasta s-au raspandit in intreaga lume antica, devenind in acest fel un element important al culturii grecesti si al celei romane. Astrologia este considerata una dintre cele mai practicate discipline din intreaga lume, fiind considerata in acelasi timp si o stiinta oculta.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca astrologia este o ramura a matematicii, poate chiar cea mai complexa. Impreuna cu astronomia, astrologia reprezinta cel mai adanc studiu asupra umanitatii.
Astrologia a ramas cea mai importanta stiinta din istoria umanitatii pana la sfarsitul perioadei medievale. Insa, de indata ce stiinta s-a modernizat, oamenii de stiinta au inceput sa trateze diferit astrologia. Importanta astrologiei s-a diminuat, astronomia fiind cea care este considerata adevarata stiinta, credintele astrologice fiind considerate “superstitii”.

Astrologia in Evul Mediu

Astrologia s-a dezvoltat treptat in timpul Antichitatii, devenind stiinta suprema care influenta viata oamenilor din toate punctele de vedere. Evolutia astrologiei a continuat si in perioada medievala, apogeul fiind atins in secolul al XVI-lea. Astrologii medievali erau numiti adevarati matematicieni, iar cunostintele dobandite de catre acestia se datorau in mare masura cercetarilor si informatiilor lasate de catre oamenii de stiinta antici.

Astrologia in Evul Mediu a reprezentat o parte importanta a medicinei, cea din urma fiind bazata intr-o foarte mare masura pe principiile astrologice. Astrologia se bazeaza pe doua mari principii. Primul principiu se refera la faptul ca in intregul Univers toate lucrurile si intamplarile se afla intr-o permanenta relatie, iar soarele si restul corpurilor cerestri se influenteaza reciproc. Cel de al doilea principiu se refera la faptul ca intamplarile care se petrec pe pamant sunt influentate de pozitia soarelui si a celorlalte astre.

Citește și:  Compatibilitatile zodiei Berbec cu restul zodiilor pe plan sentimental

Incepand cu secolul al XIII-lea, astrologia a devenit o parte importanta a medicinei medievale. Medicii imbinau cunostintele referitoare la medicina mostenite de la psihologul antic Galen cu studiul astrelor. In secolul al XV-lea, inainte de a realiza proceduri medicale complicate, medicii erau obligati ca calculeze pozitia lunii fata de celelalte corpuri ceresti si sa interpreteze pozitia acestora.

Astrologia a devenit o materie importanta pentru toti cei care urmau cursurile unei universitati in evul mediu, in special medicina. Se crede ca miscarea astrelor influenteaza natura si inclusiv corpul uman, din acest motiv intre medicina si astrologie exista o stransa legatura. Fiecare parte a corpului era asociata in evul mediu unei zodii. Cartile de medicina care dateaza din perioada medievala aveau inscriptionate sisteme zodiacale complexe care erau de mare ajutor pentru medici pentru a depista anumite probleme, dar si pentru a acorda tratamentul potrivit.

Dupa cum am spus si anterior, evolutia astrologiei a continuat si in aceasta perioada, astfel incat au fost elaborate numeroase lucrari stiintifice pe aceasta tema, printre care se numara cea a lui Johannes de Sacrobosco sau a astrologului de origine italiana Guido Bonatti. Papa, dar si alte figuri importante din viata religioasa sau politica, aveau alaturi un astrolog personal al carui rol era si cel de sfetnic.

astrologie1

Astrologia a influentat si sistemul educational. Cursurile universitare erau impartite in sapte ramuri distincte, fiecareia fiindu-i atribuita o planeta, conform principiului introdus de catre Dante. Fiecare arta avea un corespondent celest. De exemplu, gramatica avea drept corespondent astral Luna, deoarece acesta este corpul ceresc cel mai rapid. Corespondentul celest al dialecticii era planeta Mercur, al retoricii Venus, al muzicii Soarele, al aritmeticii planeta Marte, al Geometriei Jupiter si al astrologiei si astronomiei planeta Saturn, cea caracterizata printr-o miscare foarte lenta.

Astrologia in Evul Mediu a avut un mare impact si asupra litaraturii. Scriitorii acestei perioade au folosit puternica simbolistica a astrologiei, cultivand-o in opere de referinta pentru literatura universala. Una dintre operele de referinta pentru aceasta perioada in care astrologia joaca un rol foarte important este Divina comedie a lui Dante Alighieri. Adevarate alegorii astrologice se intalnesc si in operele lui Geoffrey Chaucer.

Dupa cum am mai spus si anterior, influenta astrelor asupra evenimentelor care se petrec pe pamant este vizibila, dupa cum insusi Cardinalul de origine franceza Pierre d’Ailly afirma intr-un eseu complex referitor la faptul ca astrele influenteaza marile evenimente istorice care au loc pe pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.