Ghicitul în cafea – preparare cafea, ghicit în ibric și interpretare semne, forme și simboluri

0
8904
Ghicitul in cafea (1)

Ghicitul în cafea sau taseografia este o îndeletnicire care datează de sute de ani, avându-și originea scrisă în Europa medievală. Taseografia în sine nu se ocupă doar cu divinația în cafea, folosind și ceaiul sau vinul, însă acum vom vorbi strict despre cafea.

Există multe metode de divinație în lume, însă viitorul din cafea este considerat cel mai exact și sigur. Divinația avea un rol mult mai important acum câteva milenii față de ce însemnătate are în prezent. Romanii apelau la auspicii și auguri pentru a afla viitorul prin observarea comportamentului puilor de păsări sfințiți și a zborului păsărilor.

Augurii puteau chiar împiedica și hotărârile luate la nivel politic prin prisma unor prevestiri negative, fiind adesea considerați preoți care interpretau dorințele și voința zeilor. Pentru ghicire, augurii foloseau păsările, măruntaiele animalelor sau victimele și fulgerele, spre exemplu, însă orice putea fi un semn de la zei.

Și în Egipt, divinația a avut un rol extrem de important, așa cum și în Babilonia sau Caldeea magii erau cei despre care se credea că au puteri supranaturale. Aceștia citind în stele și învățând multe despre științele oculte. Magii puteau citi și visele, o îndeletnicire care a rămas și în zilele noastre și care se asociază taseografiei din mai multe puncte de vedere.

Ghicitul în cafea este făcut de obicei de femeile bătrâne, care au experiență în această artă, fiind interesant pentru oameni care aparțin tuturor mediilor sociale. Se spune că în cafea stă soarta adevărată a omului, fie că vorbim despre temperament, sentimente, caracteristici innăscute sau boli care vor veni.

Prepararea cafelei

Ghicitul în cafea necesită materia primă evidentă, care este cafeaua, iar aceasta trebuie preparată în anumite moduri pentru a asigura o șansă mai mare de apariție a simbolurilor în zat. Pentru a prepara cafea potrivită ghicitului este nevoie de un ibric, pentru că lichidul energizant din cafetiere nu are zat și deci nu va funcționa. Cafeaua turcească este cea mai comună metodă de preparare folosită în acest fel de divinație.

Pentru a ghici bine în cafea, aceasta trebuie pregătită cu mai mult lichid decât de obicei. O ceașcă este umplută cu apă și turnată într-un ibric, apoi se adaugă două linguri sau cuburi de zahăr și două sau trei lingurițe de cafea în funcție de cât de mare este ceașca din care se bea. Este preferabil ca fierberea cafelei pentru ghicit să se facă la flacăra mică.

Ghicitul în ibric

Chiar și acțiunea fierberii cafelei poate deține secrete ale viitorului oamenilor. Ghicitul în cafea poate fi realizat și în timp ce aceasta fierbe, dacă persoana căreia i se ghicește se gândește la lucrul care o interesează cel mai mult. Astfel, în timpul fierberii, în ibric se formează tot felul de imagini și figuri care se pot distinge și care au diferite semnificații:

Când în caimacul cafelei în fierbere se poate vedea un cap de câine, acesta simbolizează un dușman extrem de puternic.

Un deal în caimac semnifică o promovare sau atingerea unei înălțimi financiare sau chiar o schimbare pozitivă majoră din punct de vedere moral.

Când în cafeaua care fierbe se arată un corp de om culcat, aceasta este un semn de boală în viitor.

Groapa devine un simbol al decăderii, iar dacă este înconjurată de puncte mai mici, aceasta devine un simbol al pierderilor financiare pe care le puteți suferi în viitor.

Albinele au reprezentări puțin diferite, pentru că dacă doar una se vede în cafeaua care fierbe, aceasta aduce boala, în timp ce mai multe albine devin un simbol de bogăție și belșug.

Ce facem după ce este gata cafeaua?

După ce cafeaua este făcută, ea trebuie turnată în ceașcă și mai apoi băută încet de persoana care vrea să i se citească în cafea. În timp ce bea cafeaua, persoana trebuie să se gândească la lucrul pe care vrea să-l afle cel mai mult pentru a atrage energiile aferente în ceașcă. După ce a terminat de băut cafeaua, persoana căreia i se citește lasă zătul și câțiva stropi de cafea pe fund, învârte puțin ceașca pentru ca zătul să se depună pe pereții cestii și o pune cu susul în jos în farfurioară. Se lasă pentru cinci minute cu susul în jos pentru ca zătul să se usuce și să nu cadă de pe pereții cestii.

Apoi se ia ceasca și se citesc figurile care s-au format în zat. Farfurioara cu ceasca se învârte puțin în palmă înainte de a începe citirea pentru a se ghici formele create de zat. Persoana care bea cafeaua nu ar trebui să-și ghicească singură.

Majoritatea citirilor în cafea necesită întoarcerea canii cu susul în jos. În tradiția turcă de citire a viitorului în cafea, ceasca este împărțită în jumătăți orizontale, iar partea de pe jumătatea de sus, spre marginea cestii reprezintă viitorul, în timp ce partea de jos a canii face referire la trecut. Cana poate fi împărțită și în jumătăți verticale, pentru a determina răspunsuri de da sau nu și rezultatul anumitor evenimente. Simbolurile din partea stângă pot fi negative, în timp ce cele citite în partea dreapta a cestii reprezintă rezultate pozitive.

Alți cititori în cafea consideră că în cească se găsesc detalii legate de trecut, iar evenimentele viitoare nu pot fi prezise mai departe de 40 de zile. Chiar și farfuria poate deveni material de ghicit, devenind o reprezentare a pozitivității sau negativității. Dacă ceasca este lipită de farfurioară, aceasta prezintă un răspuns negativ la o întrebare.

O altă metodă de ghicit în cafea românească cere ca sedimentele din cească să fie amestecate până când acoperă toți pereții cestii. În alte tradiții se dorește întoarcerea toartei cestii de cafea spre cel căruia i se citește.

După citire, persoana căreia i se citește trebuie să-și deschidă inima. Acest lucru se face prin punerea degetului mare pe fundul cestii și învârtirea acestuia în sensul acelor de ceasornic. Urma rămasă va reprezenta sentimentele și starea psihică a persoanei căreia i se citește.

Citește și:  Interpretare forme de relief ce apar la ghicitul în cafea

O altă metodă de ghicit în cafea pornește de la băutul cafelei într-un mediu liniștit în care persoana căreia i se citește bea din aceeași parte a canii. După ultima înghițitură, persoana își pune o dorință, după care pune farfurioara peste cească și o ermetizează. Cana este ridicată la nivelul pieptului și se învârte de trei ori în mod orizontal în sensul acelor de ceasornic pentru ca zătul să se miște.

Cana este întoarsă cu susul în jos printr-o mișcare rapidă și se lasă așa pentru câteva minute pentru a se usca. În acest timp, zătul se va mișca în cană și se va prelinge spre farfurioară, făcând diferite simboluri. Și culoarea zătului poate fi interpretată, o culoare mai deschisă simbolizând îndeplinirea dorinței puse la începutul procesului de ghicire, în timp ce zătul de culoare mai închisă reprezintă lipsa îndeplinirii dorinței respective.

Ghicitul în cafea dupa zonele ceștii

Ghicitul în cafea prezintă diferite înțelesuri în funcție de poziția zătului în cească. Astfel, imaginile formate pe fundul cestii vor avea o interpretare diferită față de cele de pe pereții cestii.

Imaginile de pe pereții ceștii

Partea dintre toartă cestii aduce cu sine vești privitoare la lucruri care se vor întâmpla în casă și care s-au petrecut deja în sânul familiei. Restul pereților cestii reprezintă evenimente care se vor petrece și care nu au legătură cu casa, ci mai degrabă cu exteriorul. Toate imaginile care nu se află în dreptul toartei cestii vor avea legătură și cu familia și prietenii apropiați ai persoanei căreia i se citește.

O dungă albă pe pereții cestii reprezintă un drum, iar dacă acesta pornește de la toartă cestii, drumurile respective vor avea loc în viitor și vor fi mai mari sau mai mici. Liniile albe mai mici sunt drumuri care vor avea loc în oraș, iar liniile mai mari reprezintă călătorii de anvergură spre locuri mai îndepărtate. Liniile formate din zat, care sunt mai întunecate, reprezintă drumuri anevoioase, în cadrul cărora se vor întâmpina necazuri.

Se întâmplă uneori ca la marginea acestor drumuri de pe părțile laterale ale cestii să existe pomi, care devin un simbol al unui drum început cu greutăți care va avea însă un sfârșit fericit, pentru că pomii reprezintă un simbol al bogățiilor și bucuriei.

În general, aceste semne din zatul cafelei sunt foarte mici și necesită o atenție extremă pentru a fi deslușite.

Semne de pe fundul ceștii

Partea de jos a cestii este de obicei cea mai plină de simboluri pentru că va avea și o cantitate mai mare de zat. Iată câteva exemple despre cum puteți interpreta semnele care apar pe fundul cestii.

Când fundul cestii nu este nici plin de zat nici prea curat, prezentând o culoare fumurie, reprezintă o stare sufletească echilibrată a celui căruia i se citește.

Când pe fundul cestii se poate observa un inel alb chiar la încheietura acesteia, aceasta devine un simbol al schimbării. Când citirea în cafea se face unei persoane tinere, acest inel poate deveni un simbol al unei viitoare logodne. Dacă semnul nu este întreg, închis, și are crăpături, acesta devine un semn al mutării din propria casă într-o nouă locuință, un nou oraș sau chiar o nouă țară. Dacă acest lucru nu este deja cunoscut, atunci inelul incomplet poate reprezenta o schimbare la serviciu.

Se poate și ca pe fundul cestii să se găsească semnul unui soare sau al unei raze înconjurate de un nor sau mai mulți nori negri, ceea ce înseamnă că persoana căreia i se citește trece printr-o perioadă favorabilă sufletește, însă că va întâmpina necazuri în viitorul apropiat.

Lângă norul format se poate forma și silueta unei persoane, fie ea femeie sau bărbat. Dacă silueta seamănă cu un bărbat, când este formată din zat este vorba despre un bărbat brunet, iar când este formată în jurul zatului va reprezenta un bărbat blond.

În cazul în care silueta este o femeie, cea în alb este blondă iar cea în negru este brunetă. Dacă silueta este înaltă va reprezenta o persoană înaltă iar dacă silueta este mică va reprezenta o persoană de statură mică.

În zatul de pe fundul cestii poate apărea și silueta unui copil sau a unui bătrân sau fețele unor bătrâni.

O pasăre care apare pe fundul cestii reprezintă o veste ce va reprezenta o veste bună dacă este albă aproape de rază de soare sau o veste rea când pasărea este neagră lângă raza de soare sau albă lângă norii negri.

O dată ce cafeaua este pregătită corect pentru ghicit, interpretarea semnelor și simbolurilor care apar în ceașcă devine crucială. Fiecare formă sau desen poate avea mai multe înțelesuri, în funcție de contextul general al cafelei și de intuiția celui care ghicește. De-a lungul timpului, oamenii au identificat o serie de semne și simboluri comune care apar frecvent și care au semnificații bine stabilite. Dacă dorești să afli mai multe despre acestea, poți consulta lista noastră detaliată cu simboluri, forme și semne care apar la ghicitul în cafea.

Misterul și fascinația legate de ghicitul în cafea provin în mare parte din capacitatea acestuia de a ne oferi perspective și răspunsuri neașteptate la întrebările noastre. Prin înțelegerea simbolurilor și formelor care apar în ceașcă, procesul de ghicit devine mult mai clar și intuitiv.

Vezi sute de forme, semne si simboluri interpretate :

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.