Astrologia psihologica

0
259
Astrologia psihologica

Astrologia este una dintre cele mai vechi stiinte din intreaga lume, fiind considerata ca avand o influenta enorma asupra modului in care civilizatiile au evoluat, dar si asupra altor stiinte si domenii importante, printre care si psihologia. In acest fel a luat nastere astrologia psihologica despre care vom discuta in randurile care urmeaza.
Astrologia si psihologia

Astrologia este, dupa cum am mentionat si anterior, una dintre cele mai vechi stiinte, fiind folosita inca din timpul mileniului III i.Hr. Astrologia, dupa cum insusi numele sugereaza, presupune studiul astrelor, pozitia corpurilor ceresti si modul in care acestea infleunteaza evenimentele care se petrec la nivel teluric. Aceasta complexa stiinta a influentat de-a lungul timpului numeroase domenii. De exemplu, in timpurile stravechi, in Evul Mediu si chiar si in prezent, astrologia a influentat domeniul medical.

Astrologia psihologic

In Evul Mediu astrologia era una dintre cele mai importante discipline pe care viitorii medici erau obligati sa le stapaneasca inainte de a realiza interventii medicale. Se presupune ca astrele influenteaza nu doar natura, ci si organismul uman, fapt pentru care fiecarui semn zodiacal i-a fost atribuita cate o parte a corpului uman pentru ca medicii sa stie cum si unde sa actioneze in functie de interpretarea astrala.

Psihologia este stiinta care studiaza schimbarile, procesele si relatiile care au loc la nivel mental, raportandu-se intr-o oarecare masura si la comportmanetul uman. Psihologia este, de asemena, o stiinta complexa, care isi are radacinile in antichitate. Scopul sau este acela de a intelege mentalitatea individului, de a descoperi anumite probleme care au loc la nivelul mintii si de a le rezolva conform anumitor reguli si principii. Psihologia este una dintre stiintele cu un rol foarte important pentru individ si pentru societate.

Asemanarile dintre astrologie si psihologie sunt numeroase, una dintre acestea fiind simplul fapt ca ambele discipline studiaza psihicul uman. In jurul secolului XX, psihologii de seama ai celei perioade printre care si Carl Gustav Jung, au constientizat faptul ca intre psihicul uman si pozitia astrelor exista o legatura stransa, in sensul ca relatiile de la nivelul psihic al unui individ sunt influentate de miscarile corpurilor ceresti.
Psihicul uman reprezinta in foarte multe cazuri un adevarat mister chiar si pentru cei mai buni psihologi. Din acest motiv, psihologiei i-a fost alaturata astrologia, in asa fel incat psihologii vor putea studia psihicul uman in functie de pozitia corpurilor ceresti, astrologia devenind elementul cheie.

Astrologia psihologica

Astrologia psihologica sau, pe scurt, astropsihologia, reprezinta asadar rezultatul dintre imbinarea teoriilor care apartin psihologiei, cu cele care apartin astrologiei. Specialistii sunt de parere ca interpretarea astrologica este influentata de teoriile psihologice, iar prin intermediul astrologiei, psihilogii vor avea acces mai usor spre psihicul uman, existand in acest fel o legatura de tip cauza-efect. Psihoterapeutul si astrologul Glenn Perry caracterizeaza astropsihologia ca fiind o metoda de descifrarea a personalitatii dar in acelasi timp si un instrument de diagnosticare.

Desi, dupa cum am spus si in randurile anterioare, abia in jurul secolului XX se pun bazele astrologiei psihologice moderne, inca din antichitate, filozofi greci precum Platon sau Aristotel au comentat trasaturile comune ale acestor doua stiinte atat de importante in eseurile lor. Filozofii antici foloseau frecvent noutiunile “rau” sau “bun” pentru a caracteriza pozitia plantelor.

Citește și:  Cristale norocoase pentru zodia Rac

Avand in vedere ca in jurul secolului al XVIII-lea importanta astrologiei scade considerabil din cauza unei adevarate revolutii stiintifice, interpretarile astrologice trecand la stadiul de “superstitii”, abia la inceputul secolului XX importanta astrologiei a inceput sa creasca din nou. Scrierile acestora si traditia ezoterica occidentala l-au inspirat in secolul XX pe psihiatrul si fondatorul psihologiei analitice Carl Jung sa aplice teoriile antice in studiul comportamentului propriilor pacienti. Carl Jung a observat modul in care schimbarile care au loc la nivel cosmic influenteaza mintea umana, psihiatrul afirmand ca “astrologia reprezinta suma tuturor studiilor psihologice”.

Conform teoriei lui Jung, psihicul unei persoane este influentat de modul in care planetele sunt aliniate in momentul nasterii persoanei respective. Incepand din acel moment, numerosi psihologi au luat in considerare teoria propusa de catre Carl Jung si au dus astropsihologia catre un alt nivel. Psihologii au dezvoltat numeroase teorii pe care le-au pus in aplicare in momentul tratarii pacientilor.

Cum functioneaza astropsihologia?

Cum functioneaza astropsihologia

Astrologia psihologica porneste de la ideea ca viata unei persoane este influntata de pozitia astrelor. In acest domeniu astrologia, sau mai bine spus zodiacul si intepretarea pozititei astrelor sunt elementele cheie care conduc spre cunoasterea psihicului uman. Pe de alta parte, psihologii care aplica teoriile astropsihologiei nu considera ca relatiile sau problemele care apar la nivelul psihicul sunt influentate doar de catre organism, ci si de catre procesele care au loc la nivel cosmic.

Astropsihologia prespune asadar intepretarea hartii astrologice a unui individ a pacientului in sine, din momentul nasterii sale, pana in prezent, in acest fel psihologii putand observa schimbarile care au avut loc la nivel mental sau comportamental sub influenta schimbarilor la nivel cosmic. Horoscopul este folosit pentru a analiza eventualele conexiuni cu alti membrii ai familiei, relatiile dintre planetele guvernante la un moment dat si mediul creat.

Astrologia psihologica poate fi folosita de catre oricine deoarece aceasta poate ajuta un idivid sa se cunoasca mai bine, sa isi interpeteze mai bine ideile, sa se regaseasca, sa isi imbunatateasca relatiile cu cei din jur si sa isi planifice mai bine ideile pentru viitor, sa scape de anumite frustrari, sa se vindece de depresii si sa devina mult mai increzator in fortele proprii.

Astrologia psihologica este foarte des folosita de catre consilieri, aceasta fiind de cele mai multe ori cheia rezolvarii unor probleme destul de grave.

Astrologia psihologica este o latura complexa a astrologiei si in acelasi timp a psihologiei reprezentand o noua abordare a psihicului uman si a realitatii. Pe scurt, astropsihologia reprezinta o reformulare a teoriilor astrologice din punct de vedere psihologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.