Astrologia la indieni este de părere că aceasta influențează destinele oamenilor chiar în toate clipele vieții, ea fiind inițiată în momentul în care un om se naște, durând până la moartea sa. Este înțeleasă ca destin, drept karma, în niciun caz ca simple preziceri. Indienii chiar obișnuiau să spună că „Universul îmi aparține, așa cum aparțin eu Universului”, aici creându-se o relație de interdependență, de complementaritate și unificare totodată.
Chiar în astrologia la indieni se obișnuia să se aleagă o zi anume, în care toți oamenii trebuiau să se scalde, să se purifice în apele sfinte ale Sangamului, în locul în care acesta se întâlnea cu Gangele, loc în care fiecare indian în parte „se simțea ca un praf de stele”, în plină armonie cu universul.
Indienii dau astfel un înțeles aparte astrologiei, prin care aceasta capată forma înțelegerii dintre om și Univers, o înțelegere care se creează prin intermediul planetelor și al timpului, completându-se cu mijloacele de cunoaștere a trecutului, a prezentului cât și a viitorului.
Din paginile cărții „Videle” (textele celor care au fondat hinduismul), ce tratează reale probleme de astrologie, putem afla că indienii erau de părere că Luna este stăpâna timpului, numită Chandra, raportând continuu la ea calendarul și datele rituale, iar Soarele, numit Surya, este considerat regele planetelor și cel care oferă energia absolut vitală și inteligența umană.
Cum funcționează astrologia la indieni
În astrologia la indieni, astrele Luna, Soarele, Marte, Mercur, Venus, Jupiter și Saturn, cărora li se mai adaugă încă două noduri lunare, se spune că acestea formează împreună cele nouă Navagrahas, fiecare având în parte câte o divinitate tutelară. Poziția acestora la nașterea fiecărui om în parte îl plasează pe individ în raport cu viețile pe care le-a trăit anterior, îi fixează principalele linii ale destinului și au o influență directă asupra reîncarnărilor din viitor.
Concepțiile indiene sunt de părere că corpul uman reprezintă corespondențe cu astrele în toate punctele sale, motiv pentru care mișcarea acestora influențează dispoziția sau destinul individului, spiritul în esență. Astfel, în momentul în care citeau în astre, posibilele efecte ale faptelor ce nu erau încă împlinite, astrologii ofereau fiecărui individ șansa de a schimba ceva și de a interveni în destinul său, de a schimba mersul lucrurilor.
Tocmai din acest motiv, astrologia la indieni implică mereu consultul astrelor și le dăruiau ofrande, nu lor, ci stăpânilor astrelor. Acestea erau oferite în cadrul ritualurilor, care aveau ca punct principal îndepărtarea karmei negative, iar ofrandele erau oferite celor nouă planete principale, cât și divinităților lor, iar ceremonialul se desfășura în prezența unui brahman ori a unui sadhu, care dădea dovadă de detasare totală. Darurile erau oferite exact în ziua în care era consacrată o anumită divinitate planetară și trebuia să corespundă culorii și celorlalte caracteristici comune astrului în cauză.
Astrologia la indieni mai este numită și astrologie vedică, iar în limba sanscrită poarte denumirea de Jyotish, care în traducere liberă înseamnă știința luminii. Așa cum am precizat și la început, aceasta a apărut pe teritoriul Indiei încă din timpuri străvechi, înainte de era creștină și nu a fost construită prin acumularea de experiențe, se spune că ea a fost primită prin intermediul revelației divine, de către Parasara, cel care este considerat unul dintre cei mai importanți optsprezece înțelepți vedici din vechile timpuri.
Pentru o aprofundare mai stabilă a datelor despre astrologia la indieni, vom încerca să explicăm cât mai bine principiul karmei, pe care aceasta se bazează. Mai exact, aceasta înseamnă că acțiunile pe care oamenii aleg să le facă în timpul vieții prezente, circumstanțele în care se află, cât și puterea lor de înțelegere pe care o pot avea în același timp, se bazează pe nimic altceva decât faptele din viețile anterioare, prin urmare astrologia vedică implică o natură predictivă.
Asta înseamnă mai exact că ea poate indica majoritatea momentelor care pot apărea în viața prezentă, văzute ca și roadele Karmei adunate în viețile anterioare, indiferent dacă este pozitivă sau negativă. Dacă ar trebui să facem o paralelă, cu siguranță ne-am putea referi la principiul cauză și efect, foarte ușor de descifrat, lejer aplicabil în viața de zi cu zi, indiferent de cultură și de popor.
Totodată, astrologia la indieni pune accentul și pe evoluția spirituală și astfel indică toate modalitățile prin intermediul cărora aceasta poate fi îmbunătățită, dând calitate vieții actuale și reușind în cele din urmă să dea naștere unor acțiuni benefice și să cultive o serie de gânduri înălțătoare.
Așa cum am precizat și la început, astrologia vedică se bazează foarte mult pe planete și pe toate casele astrologice, planetele fiind cele care dau indicații despre felul în care au fost „construite” viețile anterioare și despre felul în care în viața prezentă ar trebui să trăiască oamenii ca să poată duce o existență cât mai înălțătoare.
Cat despre casele astrologice, acestea sunt cele care arată domeniile exacte în care toate aceste acțiuni se manifestă, implicând natura și situația planetei care este principalul punct de influență, aceasta arătând și cât de puternic se vor manifesta acele arii de activitate.
Tradițiile astrologice ale Indiei sunt printre cele mai vechi și complexe din lume. Oricât de avansate sau moderne devin societățile, influența astrelor și planetelor în viețile oamenilor rămâne constantă.
În India, aceasta nu este doar o formă de divinație, ci un mod de viață. De la naștere până la moarte, fiecare eveniment semnificativ este adesea însoțit de consultări astrologice, ceea ce demonstrează profunditatea cu care astrologia este înrădăcinată în cultura și spiritualitatea indiană.