Acasă Articole Astrologia în Evul Mediu

Astrologia în Evul Mediu

0

Astrologia (gr. astron=stea, logos=știința) este fără îndoială una dintre cele mai vechi științe și, după însuși numele spune, înglobează mai multe credințe, tradiții și cunoștințe referitoare la raporturile dintre poziția corpurilor cerești și modul în care acestea își pun amprenta asupra vieții oamenilor. Astrologia a evoluat de-a lungul timpului, iar în rândurile care urmează vă vom oferi informații referitoare la modul în care a fost percepută astrologia în Evul Mediu.

Astrologia medievală nu se limita doar la previziunile zodiacale pe care le cunoaștem astăzi. În acea perioadă, astrologia era în strânsă legătură cu alchimia și filosofia, având un rol esențial în medicină și chiar în politica regatelor.

Multe dintre tratatele medicale conțineau referințe astrologice, unde poziția astrelor era considerată un indicator al sănătății și bolilor. De asemenea, regii și nobilii angajau astrologi pentru a-i sfătui în luarea deciziilor majore, demonstrând puterea și influența acestei arte în Evul Mediu.

Legătura dintre corpurile cerești și evenimentele care au avut loc pe Terra a influențat de-a lungul timpului într-o foarte mare măsură întreaga istorie a umanității din numeroase puncte de vedere. Începuturile astrologiei, care în sens larg a fost definită drept „înțelegerea astrelor”, își au rădăcinile în jurul mileniului III î.Hr.

Astrologia a luat naștere în momentul în care oamenii au început să observe schimbările care aveau loc în natură (cum ar fi ciclicitatea anotimpurilor) și legătura dintre acestea și poziția corpurilor cerești. Astrologia a fost cea care a dus la nașterea astronomiei.

Astrologia in Evul Mediu1

Treptat, astrologia a devenit o parte importantă în viața tuturor civilizațiilor. Se presupune că babilonienii au fost cei care au pus pentru prima dată la punct un întreg sistem astrologic, în jurul mileniului II î.Hr.

În timp, astrologia și informațiile referitoare la aceasta s-au răspândit în întreaga lume antică, devenind în acest fel un element important al culturii grecești și al celei romane. Astrologia este considerată una dintre cele mai practicate discipline din întreaga lume, fiind considerată în același timp și o știință ocultă.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că astrologia este o ramură a matematicii, poate chiar cea mai complexă. Împreună cu astronomia, astrologia reprezintă cel mai adânc studiu asupra umanității.

Astrologia a rămas cea mai importantă știință din istoria umanității până la sfârșitul perioadei medievale. Însă, de îndată ce știința s-a modernizat, oamenii de știință au început să trateze diferit astrologia. Importanța astrologiei s-a diminuat, astronomia fiind cea care este considerată adevărata știință, credințele astrologice fiind considerate „superstiții”.

Astrologia în Evul Mediu

Astrologia s-a dezvoltat treptat în timpul Antichității, devenind știința supremă care influența viața oamenilor din toate punctele de vedere. Evoluția astrologiei a continuat și în perioada medievală, apogeul fiind atins în secolul al XVI-lea. Astrologii medievali erau numiți adevărați matematicieni, iar cunoștințele dobândite de către aceștia se datorau în mare măsură cercetărilor și informațiilor lăsate de către oamenii de știință antici.

Astrologia în Evul Mediu a reprezentat o parte importantă a medicinei, cea din urmă fiind bazată într-o foarte mare măsură pe principiile astrologice. Astrologia se bazează pe două mari principii. Primul principiu se referă la faptul că în întregul Univers toate lucrurile și întâmplările se află într-o permanentă relație, iar soarele și restul corpurilor cerești se influențează reciproc. Cel de al doilea principiu se referă la faptul că întâmplările care se petrec pe pământ sunt influențate de poziția soarelui și a celorlalte astre.

Începând cu secolul al XIII-lea, astrologia a devenit o parte importantă a medicinei medievale. Medicii îmbinau cunoștințele referitoare la medicina moștenite de la psihologul antic Galen cu studiul astrelor. În secolul al XV-lea, înainte de a realiza proceduri medicale complicate, medicii erau obligați să calculeze poziția lunii față de celelalte corpuri cerești și să interpreteze poziția acestora.

Astrologia a devenit o materie importantă pentru toți cei care urmau cursurile unei universități în evul mediu, în special medicina. Se credea că mișcarea astrelor influențează natura și inclusiv corpul uman, din acest motiv între medicină și astrologie exista o strânsă legătură. Fiecare parte a corpului era asociată în evul mediu unei zodii. Cărțile de medicină care datează din perioada medievală aveau înscrise sisteme zodiacale complexe care erau de mare ajutor pentru medici pentru a depista anumite probleme, dar și pentru a acorda tratamentul potrivit.

După cum am spus și anterior, evoluția astrologiei a continuat și în această perioadă, astfel încât au fost elaborate numeroase lucrări științifice pe această temă, printre care se numără cea a lui Johannes de Sacrobosco sau a astrologului de origine italiană Guido Bonatti. Papa, dar și alte figuri importante din viața religioasă sau politică, aveau alături un astrolog personal al cărui rol era și cel de sfetnic.

Astrologia a influențat și sistemul educațional. Cursurile universitare erau împărțite în șapte ramuri distincte, fiecăreia fiindu-i atribuită o planetă, conform principiului introdus de către Dante.

Fiecare artă avea un corespondent ceresc. De exemplu, gramatica avea drept corespondent astral Luna, deoarece acesta este corpul ceresc cel mai rapid. Corespondentul ceresc al dialecticii era planeta Mercur, al retoricii Venus, al muzicii Soarele, al aritmeticii planeta Marte, al Geometriei Jupiter și al astrologiei și astronomiei planeta Saturn, cea caracterizată printr-o mișcare foarte lentă.

Astrologia în Evul Mediu a avut un mare impact și asupra literaturii. Scriitorii acestei perioade au folosit puternica simbolistică a astrologiei, cultivând-o în opere de referință pentru literatura universală. Una dintre operele de referință pentru această perioadă în care astrologia joacă un rol foarte important este „Divina Comedie” a lui Dante Alighieri. Adevărate alegorii astrologice se întâlnesc și în operele lui Geoffrey Chaucer.

După cum am mai spus și anterior, influența astrelor asupra evenimentelor care se petrec pe pământ este vizibilă, după cum însuși Cardinalul de origine franceză Pierre d’Ailly afirma într-un eseu complex referitor la faptul că astrele influențează marile evenimente istorice care au loc pe pământ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version